Terug naar het nieuwsoverzicht

3D puzzel van duizend-en-een ruiten, een kijkje achter de schermenjanuari
2013


Glasproducent AGC heeft al het glas voor De Glazen Boerderij geproduceerd. “Een complete glazen boerderij, bestaande uit duizend unieke ruiten is een project dat niet dagelijks bij AGC voorbij komt. Maar het is wel een opdracht om de tanden in te zetten”, aldus Bas Bonnemaijers, General Manager AGC Westland.   

Een kijkje achter de schermen.

AGC heeft met zijn fabriek AGC Mirodan Industries in Heule, België een van de weinige printers in Europa die hele grote ruiten kan bedrukken met email. Na bedrukking gaat het glas door een oven, hierdoor wordt het glas gehard en komt de uiteindelijke kleur van de bedrukking naar voren. Daarbij verloopt de print van 0% naar 100% transparantie op de plaatsen waar de etalages komen. Omdat het pand niet alleen energiezuinig maar ook transparant en veilig moet zijn, is er zowel dubbel glas als gelaagd glas geplaatst.

Ook de gevelconstructie is van invloed op de productie van de ruiten. Het systeem van Brakel Atmos is zodanig ontwikkeld dat aan de buitenkant van het gebouw een zo dun mogelijke kitnaad is te zien. De buitenruit is met de binnenruit verbonden door middel van een speciale terugliggende randafdichting, een zogenaamde siltalvoeg. Voor deze speciale manier van dubbel glas maken, heeft de fabriek AGC Westland een aparte assemblagelijn. Deze lijn kan niet alleen de grote formaat ruiten aan, maar is er ook op ingesteld dat de kit nog op de lijn wordt bewerkt om op de gevelconstructie te passen.  

Omdat iedere ruit uniek is, wordt iedere ruit voorzien van een merkteken. Vooraf is uitgewerkt welke ruiten wanneer op de bouw moeten zijn. Op de fabriek worden de ruiten in de juiste volgorde op de glasbok geplaatst om zo de voortgang op de bouw te waarborgen en de puzzel op te lossen.

“Het ontwerp van architectenbureau MVRDV, de locatie in het centrum van Schijndel, de glassamenstelling met print en de samenwerking tussen de verschillende partijen maken dit project tot een unicum. Geen dagelijkse kost maar zeker een professionele uitdaging”, aldus Bonnemaijers.

Klik hier voor meer informatie over dit bedrijf.


Terug naar het nieuwsoverzicht